A Random Image

Miód spadziowy ze spadzi jodłowej

Czerwiec 21, 2010 / Posted by admin in Bez kategorii

To sztandarowy produkt naszego gospodarstwa pasiecznego. Miody spadziowe nie są tak popularne jak nektarowe, ale przez znawców i smakoszy uważane za bardziej wartościowe. Przewyższają je gęstością i zawartością związków mineralnych m.in. potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Ja osobiście uważam że miód ze spadzi jodłowej jest smaczniejszy od miodów nektarowych. Spadź jodłowa jest “królową” wśród miodów spadziowych. Patoka jest barwy ciemnobrązowej, niemal czarnej. Krystalizuje wolno. Po skrystalizowaniu przechodzi w barwę brązową, szarą lub zielonkawą, a konsystencję ma średnioziarnistą. Ma bardzo specyficzny smak i zapach charakterystyczny dla tego rodzaju miodu – korzenny,żywiczny. Jego słodycz jest mniej wyczuwalna w smaku. Jak już wspomniałem w miodach spadziowych, w porównaniu do nektarowych, występuje więcej aktywnego biologicznie żelaza. Miód ze spadzi jodłowej wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne. Stosowany jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych, stanach zmniejszonej odporności, a także w chorobach łuszczycowych skóry. O jakości i tradycji pozyskiwania tego miodu świadczy wpisanie Świętokrzyskiego miodu spadziowego na listę Produktów Tradycyjnych 29.10.2008r.

Comments are closed.

Tagi

Masz pytanie?

Napisz do nas korzystając z formularza kontaktowego dostępnego tutaj lub zadzwoń.